IVO ANDRIĆ
biografija

pripovetka - audio knjiga

U svetu književnosti, Ivo Andrić je najpoznatiji po svom velikom delu "Na Drini ćuprija".
Pored ovoga romana o jednom velikom mostu, na jednoj velikoj reci, Ivo Andrić je, mnogo ranije, napisao i jednu pripovetku, o jednom manje poznatom mostu, na jednoj manje poznatoj reci Žepi koja je pritoka reke Drine.
Slično kao u romanu "Na Drini ćuprija", i ovde se govori o sudbini njegovog graditelja, velikom veziru Jusufu i jednoga Italijana koji je bio njegov neimar.

audio knjiga most na žepi
SLUŠAJ AUDIO KNJIGU

SLUŠAJ AUDIO KNJIGU

"Gledan sa strane, njegov beo i smelo izvijen luk je izgledao uvek izdvojen i sam i iznenađivao putnika као neobična misao, zalutala i uhvaćena u kršu i divljini"


ISTORIJSKE ČINJENICE

Ne postoje nikakvi zapisani podaci o graditelju i vremenu izgradnje mosta na reci Žepi, poznato je samo da on datira iz vremena otomanske vladavine.
Pretpostavlja se da je nastao neposredno nakon gradnje Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i da ga je sagradio učenik Mimara Sinana, graditelja mosta u Višegradu. Daleko od naseljenih mesta i prometnih tokova, stajao je decenijama izvan upotrebe ali je zahvaljujući načinu gradnje, odolevao zubu vremena.
Izgradnja hidroelektrane Bajina Bašta dovela je do izmeštanja mosta na teren koji neće biti poplavljen. U leto 1966. godine počela je demontaža mosta i izvlačenja materijala na novu lokaciju, na pola kilometra od naselja Žepa, zatim potpuna rekonstrukcija, i 1968. godine most je ponovo pušten u promet.
Most nije doživeo oštećenja u ratu 1992.-1995.

© elektronska knjiga